Quantcast
Channel: hd.se
Viewing all 74112 articles
Browse latest View live

Hur är det med dina trafikkunskaper

$
0
0
Den här veckan handlar frågorna om att rattsurfa.Svaren hittar du efter frågorna.

Trafikfrågor vecka 20

$
0
0

Hur är det med dina trafikkunskaper?Den här veckan handlar frågorna om att rattsurfa.Svaren hittar du efter frågorna.

1. I december 2013 skärptes lagen om hur man får använda mobil, gps och liknande när man kör. Hur många har lagförts under den nya lagens första år?

A. 82 personer.

B. 92 personer.

C. 302 personer.

2. Hur stor andel av trafikolyckorna i Sverige sker på grund av bilföraren tittar ner i sin mobiltelefon, enligt en uppskattning av Transportstyrelsen?

A. Uppemot 10 procent.

B. Uppemot 20 procent.

C. Mindre än 5 procent.

3. Vad får du göra om du får ett sms medan du cyklar?

A. Så länge du inte orsakar någon olycka är det upp till dig själv. Den nya lagen gäller enbart för motorfordon.

B. Du får läsa sms:et men inte svara.

C. Du måste stanna cykeln innan du tar upp mobilen.

4. Vilket bötesbelopp riskerar du om du använder mobilen på ett trafikfarligt sätt när du kör?

A. 1500 kr.

B. 2000 kr.

C. 1000 kr.

5. Vad får du göra om du får ett sms på din mobiltelefon medan du kör bil?

A. Du måste stanna bilen om du ska läsa sms:et. Det är förbjudet för föraren att använda mobilen under färd.

B. Du får inte läsa sms:et under färd. Om mobilen däremot har en uppläsningsfunktion eller är kopplad till en sådan i fordonet är det tillåtet att få sms:et uppläst via den funktionen.

C. Den nya lagen anger inte specifikt hur man får använda mobilen, bara att föraren inte får använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om det påverkar körningen negativt.

Rätt svar: 1A, 2B, 3A, 4A, 5C.

Laddbar lyxvagn imponerar

$
0
0

Mercedes laddar för fullt med laddhybrider. Nya S500 ska visa vägen för ytterligare nio modeller fram till år 2017. Testbilen bjuder på magnifik komfort – men överraskar med hög bränsleförbrukning.

Detta måste sägas i första meningen: Mercedes S500 plug-in hybrid är en magnifik farkost – och ska väl så vara med en prislapp på över miljonen. När jag slår mig ner i den luftiga och lyxiga kupén innesluts jag i en nästan ljudlös bubbla av glas, ljusa färger och tekniska hjälpmedel. Med ett tryck på startknappen väcker jag panelerna till liv men inget motorljud hörs. En liten förflyttning av växelväljaren till höger om ratten och ett lätt tryck på gaspedalen skickar ut den 2,2 ton tunga vagnen från parkeringen med lite grusknaster som enda bakgrundsljud. Känslan av rymdskepp är påtaglig.

S500 plug-in hybrid är försedd med en sexcylindrig bensinmotor på 333 hästkrafter med dubbelturbo plus en elmotor på 115 hästkrafter. För att hålla nere bränsleförbrukningen är det i de flesta fall elmotorn som tar hand om starten. I läget Hybrid sköter bilen själv växlingen mellan bensin- och eldrift nästan, nåja, omärkligt. Den sjuväxlade automatlådan, som också kan växlas manuellt med hjälp av paddlar på ratten, växlar så mjukt att det känns som kontinuerlig drift.

Instrumenteringen är överskådlig och så logisk att jag hittar i stort sett alla de vanligaste funktionerna utan att behöva titta i manualen, även om jag har lite svårt att vänja mig vid Mercedes vridreglage för vindrutetorkare. Under ytan finns dock en mängd finesser och tillval som till exempel: farthållare med avståndsreglering, adaptiva bromsar med backstarthjälp, bromsförberedelse och förtorkning av bromsskivor och hållfunktion, kurshållningsassistent, aktiv dödvinkelassistent, trötthetsvarnare, mörkerkörningsassistent och hastighetspåminnare med registrering av trafikskyltar med förbjuden infart och förbjuden omkörning.

Vid mina provkörningsuppdrag ställer jag mig ofta frågan: Vem är den tilltänkta kunden? För det mesta är svaret någorlunda givet, men i det här fallet blir jag inte riktigt klok på det.

Jag skickar frågan vidare till Fredrik Wahrolén som är pr- och kommunikationschef på Mercedes-Benz Sverige.

Hur kommer det sig att just S500 valdes ut att levereras som laddhybrid?

– Mercedes kommer fram till 2017 att presentera tio olika plug-in hybrider. Denna modell var den första. Det följde logiken att starta ”uppifrån” i modellprogrammet, säger han.

Under testdagarna gick färden i alltifrån motorvägsfärd till krypkörning i stadsmiljö. Jag skiftade mellan de fyra inställningarna ”Hybrid”, ”E-mode”, ”E-save” och ”Charge”. Oftast blev det hybridläget eftersom jag inte riktigt hittade behovet av de andra. ”E-mode” innebär kontinuerlig eldrift. I min backiga hemmamiljö försvann räckvidden för el med en faktor på x2 mot räckviddsmätaren när jag körde i ”E-mode”. Efter 1,6 mil hade bilen förbrukat de ursprungliga 3,2 milen av räckvidden och gick över till hybridläget. ”E-save” gör just det – spar eldriften för senare användning, som till exempel inne i en tätort. Läget ”Charge” som laddar batterierna med hjälp av bensinmotorn känns inte riktigt miljösmart.

Det finns också en mängd val för körstil och komfort. Efter en kortare test av lägena ”Power” och ”Ekonomi plus” gick färden mest i mellanläget ”Ekonomi”. Av luftfjädringens två lägen ”Sport” och ”Komfort” var valet självklart – någon sportbil är den inte.

Vilken är den tilltänkta kundgruppen och hur många räknar ni med att sälja under 2015?

– Vi vänder oss till företagskunder såväl som privatpersoner, inte minst dem som är extra måna om att ta ansvar för miljön och är intresserade av ny teknik. Det kommer att vara små volymer under 2015, men enligt förväntan, säger Fredrik Wahrolén.

Provkörningen slutade i en snittförbrukning på 7,2 liter/100 km, vilket är ofantligt långt ifrån de 2,8 liter/100 km som tillverkaren uppger för blandad körning.

Fanns det då något att klaga på förutom bränsleförbrukningen? Inte mycket rent upplevelsemässigt. Drivlinan är fantastiskt och den stora vagnen är förvånansvärt lätthanterlig, även i trång stadsmiljö. Inredningen är bekväm med en stilfull retrokänsla, men jag hade hellre sett ett något större bagageutrymme i stället för det enorma benutrymmet för de bakre passagerarna. Nu är väl bilen inte i första hand gjord för fritidsfiskaren, men avsaknaden av en genomgångslucka gjorde att vi fick lägga de hopfällda haspelspöna i baksätet eftersom de inte gick ner i bakluckan. Den enda plumpen i instrumenteringen är en oharmoniskt stark färg på ikonen för passagerarsätets airbag, som dessutom har samma nyans oavsett om den är in- eller urkopplad.

Nostalgivarning för kosläpp på två hjul

$
0
0

I helgen kommer de motoriserade tvåhjulingarna ut på riktigt. Det blir rena kosläppet på två hjul! I dag lördag firas Motorcykelns dag och på söndag vankas det veteranmoped-rally.

Den motoriserade cykeln föddes på 1860-talet om ångdrift räknas. Den första bensindrivna byggdes på 1880-talet. Sedan rullade det på. Vaclac Laurin och Vaclav Klement skapade den första moderna stilbildande konstruktionen 1899. Med Första världskriget blev mc:n ordonnansernas förstaval när snabba order skulle levereras.

Men för de flesta i dag är motorcykeln ett älskat fritidsfordon som ger sköna upplevelser. Det är värt att fira.

Söder om Söder håller mc-klubben Rapido, i samarbete med SMC Stockholm, öppet hus 11–15. Det blir konstutställning av Malin Kullberg som visar sin fotoutställning ”Moto Femme”; kvinnor på motorcykel. Inbjudna handlare har också med sig sina demohojar som lånas ut till provkörning. Som alltid i fina klubbhus finns det fika.

Men om det finns något på två hjul som verkligen berör så är det gamla moppar. Alla minns vilken modell man hade som ung. Det blev det allra första motorfordonet för många.

Journalisten Harald Nielsen på tidningen Motor uppfann ordet ”moped” (motor-pedal) vid detta fantastiska motorfordons födelse i Sverige 1952. Den förlossningen skedde med lagens stöd. En ändring gjorde det möjligt att utan körkort, registrering eller fordonsskatt framföra det nya fordonet från halvårsskiftet 1952. Nio år senare, 1 juli 1961, befriades mopeden från krav på trampor.

Till Harald Nielsens minne arrangerar Hässelby hembygdsförening söndagen den 10 maj åter veteranmopedrallyt Harald Nielsen Memorial. Uppemot ett 70-tal veteranekipage väntas starta med början kl 12 vid Hässelby museum på Riddersviksvägen 116. De tävlande ska sedan köra 35 kilometer i Västerort. Vid Nälsta gård, Rättar Vigs väg 95, blir det manöverprov. Målgång sker vid museet.

För dem som vill anmäla sig på plats erbjuds samma dag ett längre alternativ för veteranmopeder i Norrtälje: det årligen återkommande Pythagorasrallyt. Samling 9.30 vid Campus Roslagen och med start kl 10. Sedan bär det av 5–6 mil längs både stora och små vägar. Det innebär såväl asfalts- och grusbelagda vägar samt stigar. Snällt tempo utlovas. Halvvägs blir det fikastopp. Ta med fika, uppmanar arrangören.

Målgång blir vid Pythagorasmuseet. Där vankas guidad visning för dem som vill. Det ingår i startavgiften om 40 kronor.

Hyundai – nu även på Youtube

$
0
0

Hyundais reklam hittar nya vägar. Med sex filmer på Youtube ska Sveriges befolkning övertygas om märkets fördelar. Calle Schulman har skrivit manus för komikern David Sundin och skådespelaren Anders Sahlman.

– Det är inte helt enkelt att prata om rostskyddsgaranti eller milservice på ett inspirerande sätt, men det tycker vi verkligen att vi har lyckats med i de här filmerna, hävdar Erik Lindham, informationschef hos Hyundai i Sverige.

33 000 bilar kan bli dödsfällor

$
0
0

Den stora återkallelsen av farliga krockkuddar som tillverkats av Takata har nu också nått Sverige. Cirka 33 000 bilar berörs. Honda, som hittills varit värst utsatt med sex dödsfall globalt, återkallar cirka 10 000 bilar i Sverige. Modellerna som berörs är: Accord årsmodell 2003–2009, Accord Kombi 2003–2006, Civic 2003–2006, CR-V 2002–2007, Jazz 2003–2008, Stream 2003–2005.

Nissan återkallar drygt 3 000 bilar av modellerna: Almera, Navara och X-Trail årsmodell 2004–2006.

Toyota återkallar cirka 20 000 bilar som är 9–13 år gamla av modellerna Corolla, Hilux, RAV4 och Yaris.

Bilarnas ägare kommer att kontaktas av bilföretagen när det är dags för utbyte.

Takatas felande krockkuddar släpper in fukt och kan därför utlösas och därmed sprida delar av krockkuddens hölje i kupén varvid förare och passagerare riskerar att dödas eller skadas.

Trafikfrågor vecka 22

$
0
0

Hur är det med dina trafikkunskaper?

Den här veckan handlar frågorna om att ha husdjur i bilen.

Svaren hittar du efter frågorna.

1. Hur länge får en hund som längts vara ensam i bilen enligt huvudregeln?

A. 3 timmar.

B. 1 timme.

C. Du får inte lämna en hund ensam i bilen.

2. Hur ska du transportera en hund i personbil?

A. Du får ha hunden vart du vill i bilen så länge du har uppsikt över den. Har du hunden i personutrymmet bör du ha den i knät.

B. Du får ha hunden i kombiutrymmet ifall du har lastgaller. Är hunden i personutrymmet ska du ha transportbur, särskilt säkerhetsbälte eller att hunden ligger på golvet på passagerarplatsen fram.

C. En hund över 8 kg måste vara placerad i en godkänd och säkrad transportbur under färd.

3. Du får aldrig lämna en hund i en bil som riskerar att bli för varm eller kall. Hur varmt respektive kallt får det som mest vara i bilen?

A. Det får högst vara 25 grader varmt och som lägst vara 5 minusgrader i bilen.

B. Det får högst vara 20 grader varmt och som lägst vara 2 minusgrader i bilen.

C. Det finns inga begränsningar men ett husdjur får aldrig lida av att sitta i en bil.

4. Hur gamla måste hundvalpar och kattungar vara för att som tidigast bli transporterade i bil?

A. Minst 4 veckor.

B. Minst 6 veckor.

C. Minst 1 vecka.

5. Du ser en hund lämnad i en bil parkerad i solen en varm sommardag, den visar tecken på överhettning. Du ringer polisen men de dröjer, du anser att läget är akut. Får du krossa en ruta för att rädda hunden?

A. Ja, du får krossa rutan med stöd av nödbestämmelsen i 24 kap 4 § Brottsbalken.

B. Du får bara krossa en bilruta på en direkt order av polis även ifall nöd föreligger.

C. Nej, det är bara polisen som har rätt att krossa en bilruta. Gör du det själv riskerar du att bli dömd till egenmäktigt förfarande eller skadegörelse.

Rätt svar: 1A, 2B, 3A, 4C, 5A.

Nummerplåtar kan få extra bokstav

$
0
0
MLB 84A. Så skulle din nummerplåt kunna se ut om du köper en ny bil om några år.
Eftersom dagens registreringsskyltar är på väg att ta slut vill Transportstyrelsen framöver kunna lägga till en extra bokstav.

Allt med nya Q7 är trivsamt – tills det måste betalas

Här är de vanligaste felen på skånska bilar

$
0
0
Drygt var fjärde personbil i Skåne underkändes förra året vid besiktningen. Det vanligaste felet man hittar på skånska bilar är en positionslykta som inte fungerar.

Är det inte kallt om fingrarna att köra vespa så här års?

$
0
0

– Jo, det är lite kallt. Men så länge det är en mild vinter och barmark funkar det. Jag kör bara korta sträckor i Malmö.

Är en tvåhjuling att föredra framför bil i Malmötrafiken?

– Oja, det tar halva tiden. Man kommer iväg snabbare vid rött och glider fram genom trafiken. En nackdel är dock att jag inte cyklar lika ofta längre.

Hur länge har du kört vespa?

– Jag köpte den i våras.

Varför just en vespa?

– Jag hade en röd Popolino när jag var ung. Den köpte jag begagnad. Den var alltid sönder. Och så var jag med några kompisar i Florens för några år sedan, då hyrde vi var sin vespa. Så valet var lätt. Men den här gången köpte jag en ny.

Har du sett filmen "Prinsessa på vift" med Audrey Hepburn?

– Det är en klassiker. Det finns en bild där hon kör vespa i Rom. Jag ska förresten till Rom i nästa vecka. Kommer nog att hyra en vespa där.

Det är mycket Italien?

– Ja, och jag gillar också italiensk mat och vinet. Espresso dricker jag däremot sällan numera, sedan jag slutade röka.

Parkerar du i Malmö på samma sätt som de göra i Rom?

– Tyvärr inte. I mc-markerade rutor är det gratis att parkera, annars räknas vespa som bil. Det är lite synd, tvåhjulingen tar ju inte mycket större plats än en cykel och borde kunna stå var lite var som helst. Men jag har Easy Park, det funkar också.

Stöldrisken är väl förhöjd?

– Utöver rattlåset kräver försäkringen ett hjullås. Jag har en kedja och har för vana att låsa fast den, till exempel i en stolpe.

Hur fort går den?

– Vet inte. Skulle gissa på 110-115 kilometer i timmen. När jag kör utanför stan köra jag bara småvägar. Sjuttio-åttio är lagom.

Hur är det med säkerheten?

– Tjock jacka och hjälm brukar jag ha. Vespan är ju på 200 kubik och räknas som tung motorcykel, så egentligen borde man kanske ha läderklädsel. Men man måste vara observant. Just vespa finns även som moped och det kan vara svårt för medtrafikanter att bedöma min fart.

Du kör med öppet hjärta?

$
0
0

– Ja, jag arbetar på Öppna hjärtat second hand som är en del av Barnmissionen.

Vad gör du för dem?

– Jag hämtar möbler och prylar som har skänkts av privatpersoner runt om i och utanför Malmö. Idag kör jag för butiken i Malmö, imorgon ska jag jobba i Löddeköpinge där det också finns en secondhandbutik. Det finns en i Ystad också.

Varför har du valt att arbeta för välgörenhet?

– Det är inte bara för lönen, jag sliter för att göra skillnad i världen och för att hjälpa andra. Pengarna från butiken går till mat, logi, hushåll och läkemedel för barn och familjer i fattiga länder. Det finns så många i Sverige som klagar på att de har det dåligt ställt. Men det är inte sant. Vi har det bra.

Barnmissionen är väl en kristen organisation?

– Ja, med jag är inte troende. Jag tror bara på det jag kan se. Som att gamla saker säljs vidare och att pengarna kommer till nytt.

Hur länge har du arbetat med detta?

– I tre år nu. Men jag har bara varit chaufför sista året. Tog körkort för ett år sedan. Innan dess åkte jag bara med och bar möbler och saker.

Är ni alltid två i bilen?

– Ofta, men inte alltid. Ibland är det bara jag.

Vad är det för bil du kör?

– Jag vet inte. En skåpbil.

Är det inte en Opel Movano?

– Känner till märket, men det är inte viktigt vad det är för bil.

Är den skön att köra, hur är komforten?

– Det är bra. Men det är inte jag som bestämmer hur bilen ska vara. Jag bara kör den.

Är den pratisk att lasta?

– Den är väldigt rymlig. Det hade varit skönt med en lift, hade sparat knän och ryggen. Men med en lift är det svårare att parkera.

Lyssnar du på musik eller radio när du kör?

– Förr spelade vi cd i bilen. Men man blev snabbt trött på låtarna. Så tog in alla skivor till butiken och sålde dem. Numera lyssnar vi på radio, det blir mycket NRJ och Fun radio.

Har du krockat någon gång?

– Nej, aldrig! Jag kör lugnt!

Bil stod stilla på E6 – syntes inte i mörkret

$
0
0
En bil stannade vid vägrenen på E6 vid Glumslöv vid 18-tiden på söndagskvällen. Bilen var helt mörklagd och orsakade trafikfara i dimman.

Gammal kärlek rullar ännu

$
0
0

Varför har du köpt en Volvo Amazon B20 från 1969?

– Det är ett återfall. Jobbade faktiskt på Volvo lastbilar på Torslanda 1969, samma år som bilen tillverkades. Sedan dess har jag haft många Volvobilar. Så jag köpte Amazonen med hjärtat, inte med hjärnan. Det var kanske dumt. Det kostade mig många timmar med svetsen.

Var den dyr?

– 11 000 kronor. Borde fått den gratis. En Amazon är en förlustaffär, om man ska rusta upp den med dagens reservdelspriser. Med andra veteranbilar går kalkylerna kanske bättre ihop.

Så planen är att rusta upp den?

– Ja, jag håller på med en rullade renovering. Har helrenoverat bromssystemet och nu håller jag på med inredningen.

Går det att hitta reservdelar till en gammal Amazon?

– Oh ja, det finns en stor marknad för nytillverkade delar för gamla bilar, inte minst till Amazon. En ny dörrlist kostar 300 kronor. Nya gummimattor kan gå på tusenlappar. Det blir mycket pengar i slutänden.

Var kommer intresset ifrån?

– Har alltid haft ett intresse för bilar. Det är som ett virus. Egentligen är det ologiskt. Jag bor mitt i stan och äger inget hus eller garage där jag kan ägna mig åt min hobby. Hade varit bättre att samla på frimärken.

När började intresset?

– Det började på allvar för trettio år sedan. Fast egentligen är det en gammal dröm, från när jag var ung i Tjeckoslovakien. Jag vill utbilda mig till mekaniker, men mamma tog det ur mig. Hon ville inte att jag skulle få skit under naglarna.

När köpte du din första bil?

– I Tjeckoslovakien var det inte att tänka på bil. Hade inte råd att köpa en Skoda, dessutom var väntetiden för lång. Min först bruksbil köpte jag istället i Sverige 1969, en MG 1100. Så småningom köpte jag mitt första renoveringsobjekt, en Porsche 356 Cabriolet från 1954.

Har du kvar Porschen?

– Min dåvarande tjej ställde ett ultimatum. Jag fick välja mellan henne eller bilen. Jag valde relationen, men det var ett misstag. Hon lämnade mig ändå efter ett halvår. Idag hade jag fått två miljoner för bilen i renoverat skick.

Du jobbar med godisbilar, vad väljer du själv för bil?

$
0
0

– Egentligen cyklar jag till jobbet. Men just nu korttidsleasar jag en BMW M235i kupé av årsmodell 2015. Det lutar nog åt att jag köper den, eller en likadan.

Varför just den modellen?

– Den talar till mig. Den är väldigt mycket jag. Snabb, snygg och säker. Och till formen påminner den lite om Ahlgrens bilar. Det är roligt.

Är valet av bil en del av ditt arbete som varumärkesansvarig för Ahlgrens bilar?

– Det är ingen tjänstebil. Den är privat. Men det är klart, jag är väl lite arbetsskadad. Ibland finns det ingen gräns mellan arbetstid, kväller och helger. Man är en mix av allt.

Så du valde mellan en rosa, en ljusgrön och en vit bil?

– Den vita har alltid varit min favorit. En vit bil vill jag ha.

Går den att stoppa?

– Haha, såklart! Den har 326 hästar, är fyrhjulsdriven och gör noll till hundra på 4,5 sekunder. Den stannar när jag vill att den ska stanna.

Är det viktigt med körglädje?

– För mig är det så. Det är sjukt roligt att köra bil. Blir alltid glad av att köra bil och lyssna på bra musik. Då blir jag lite busig. Får energi av att sitta i bilen, därför vill jag ha en kul bil. Samtidigt vill jag känna mig säker i den. Det är viktigt.

Vad använder du bilen till?

– Jag kör till stallet där jag rider. Och på semester och utflykter. Till familjen i Lund och ibland i jobbet.

Vem är den där Ahlgren du jobbar med, ursprungligen?

– Det var två bröder, Adolf och Fredrik Ahlgren. Familjeföretaget F Ahlgrens Tekniska Fabrik AB etablerades i Gävle 1885. Ett dotterföretag tillverkade bland annat Läkerol. 1953 ville familjeföretaget börja tillverka skumgodis som liknade amerikanska marshmallows. Det gick sådär. Men så kom någon på att klumparna liknade den franska sportbilen Bugatti.

Du har aldrig funderat på att skaffa Bugatti?

– Haha, det har jag inget behov av när jag har min BMW.


Trehjuling med lokalfärg

$
0
0

Vad är det här för en lusig liten bil?

– Det är en mikrobil, en Fram King Fulda från 1957. Den är byggd på licens i Helsingborg. Man tillverkade totalt 411 bilar innan fabriken, som gjorde glasfiberkarossen på Ven, brann ner.

Hur fick du tag på den?

– Jag fick tips om en kille som hade en till salu. Han hade tydligen fått den av sin farfar i födelsedagspresent.

Hur ofta använder du den?

– Lite då och då, på sommaren. Kör och köper glass, och till bagaren om lördagarna. Den rymmer två vuxna och två barn. En gång körde vi hela familjen till Thulinträffen Landskrona, från Saxtorp.

Hur reagerar människor när de ser bilen?

– Det är ingen vacker bil direkt. Den är lite speciell. Man kan nu tycka att den är ful. Men jag blir glad av att köra den. Om man känner sig lite hängig en dag, ska man ta en tur. Då möts man bara av leenden.

Den går inte så fort?

– Nej, inte direkt. Den har en Sachsmotor på 200 cc, med tio-tolv hästar. Men om man vågar kan man komma upp i en 70-80 kilometer i timmen. Den är förvånansvärt bra att åka med.

Är det inte risk att den tippar?

– Jo, tar man en kurva för snabbt går den upp på två hjul.

Den är lite sliten, ska du renovera upp den?

– Den ska få vara precis som den är. Den är hundra procent original. Men jag har också två stycken King som jag ska renovera.

Var kommer ditt intresse för bilar ifrån?

– Har alltid haft det. Min morbror hade en bensinmack i Tågarp. Där var jag hela tiden och skruvade.

Hur många privata bilar har du?

– Vet inte så noga, kanske tio. Sen har jag några som jag hyr ut för bröllop och baler – en Rolls Royce Silver Dawn från 1950 och en Daimler Six. Sen köper jag in bilar som jag säljer.

Vad är det för bilar du säljer?

– Just nu har jag två Rolls Royce till salu. Och bland annat en BMW Alpina, en Mercedes Pagoda. Och så en "Tillbaka till framtiden"-bil, en De Lorean DMC 12,.

Är det inte ibland svårt att sälja bilarna, att skiljas från dem?

– Med vissa är det inte lätt.

Varför har du valt en Suzuki?

$
0
0

– Men det är väl självklart! Jag jobbar på Operan och Suzuki är ju Madame Butterflys väninna. Förr körde jag Volkswagen, men numera är jag mer säker på mitt märke.

Det är kanske inte direkt en miljöbil?

– Nej, jag skäms faktiskt lite. Men jag cyklar alltid till jobbet och kör nästan bara till huset på landet, i princip varje helg året runt. Tidigare hade jag en Suzuki Wagon, men det gick inte i längden. Den kom inte ens upp för backen till pojkvännens sommarhus i Norge.

De här bilen tål lite tuffare vägar?

– Den har fyrhjulsdrift, som man kan koppla av och på. Det är bra vid snö och lera.

Är det din drömbil?

– Körde till Göteborg i en lånad hybridbil för ett tag sedan. Vi bara flög fram. Den var skön att köra, men jag är nöjd med min Suzuki. Den är maffig.

Hur hittade du denna Grand Vitara?

– Egentligen var det en slump. Fick syn på den på verkstaden. Jag fastnade för det där reservhjulet som sitter bak. Verkstadskillen undrade om jag ville köpa den. Den var till salu. Jag bestämde mig direkt.

Är svart bästa färgen?

– Röda bilar är nog finast. Svart blir lite varmt på sommaren. AC funkar inte så bra.

Den är ändå ganska liten för att vara en SUV?

– Precis, jämfört med andra är den jätteliten. Men den är jätterymlig. När vi kör till landet är det bra med stor lucka bak. Två katter och en nymfparakit i burar ska få plats bland alla påsar och kassar.

Hur ofta är den på verkstad?

– En gång om året. De sköter all service, och besiktning.

Är det automatväxlad?

– Nej! Jag vill växla. En gång körde jag en Chevrolet Camaro med automatlåda. Den rullade av sig själv, in i annan bil.

Det är viktigt med kontroll över bilen?

– Absolut. Jag pratar aldrig i mobilen när jag kör, har handsfree. För övrigt är det en sport att försöka köra hela sträckan utan att bromsa. Bara motorbroms är tillåtet. Om ingen går ut framför bilen, såklart.

Är du snäll mot din bil?

– Oh ja, man ska känna passion för sin bil. Jag brukar klappa på den. Och säga "duktig bil!".

Nu kan man sms:a när man kör motorcykel

$
0
0
Nu kan du svara på sms under motorcykelturen med hjälp av en interaktiv vindruta.

Tågstopp i flera timmar mellan Kastrup och Lund

$
0
0
Sträckan Hyllie - Lund var strömlöst. Strax före klockan 16 meddelade Trafikverket att tågstoppet var hävt och den person som ska ha orsakat stoppet har förts i ambulans till sjukhus.
Men på Kastrup fortsatte kaoset till efter klockan 17. 

Mitsubishi medger manipulation

$
0
0
Den japanska biltillverkaren Mitsubishi sätter sig nu i samma båt som flera tyska tillverkare. Mätningarna av bränslekonsumtionen har manipulerats och 600 000 bilar berörs, erkänner bolaget.
Viewing all 74112 articles
Browse latest View live